Odwiedza nas 24 gości oraz 0 użytkowników.

Sprawozdanie z XIX Zakończenia Sezonu Motorowego „Z Jurajskim Maślakiem 2018”

W dniach 13 i 14 października 2018 roku odbył się Ogólnopolski Zlot  - XIX Zakończenie Sezonu Motorowego 2018 „ Z Jurajskim Maślakiem”. Zlot organizował Dąbrowski Klub Turystyki Motorowej PTTK Oddział Miejski w Dąbrowie Górniczej. Impreza ogólnopolska nr 47/18/KTM ZG PTTK

Opis trasy: rozpoczęcie na parkingu przed Muzeum Miejskim Sztygarka, ze zwiedzaniem obiektów na terenie  Dąbrowy Górniczej i następnie pobyt na terenie Szkolnego Schroniska Młodzieżowego w Chruszczobrodzie.

W zlocie wzięły udział załogi klubów motorowych z różnych regionów kraju m.in. z Prudnika, Krakowa, Bełchatowa . No i oczywiście załogi z  terenu Dąbrowy Górniczej i okolic.

Na starcie -  zgłosiło się 16 załóg motorowych, – razem zanotowano 35 uczestników Zlotu.

Kierownictwo Zlotu to:
Komandor kol. Michał Całka
Wicekomandorzy - kol. Tadeusz Pawlik i kol. Tadeusz Bielecki
Sekretarz – kol. Piotr Targowski i Sędzia Główny –  kol. Teresa Bielecka

W pierwszym dniu Zlotu uczestnicy po krótkim przywitaniu i odebraniu materiałów promocyjnych, udali się na zwiedzanie obiektów na terenie Dąbrowy Górniczej. Część osób odwiedziła Muzeum i Wystawy - w ramach obchodów 100-lecia Odzyskania Przez Polskę Niepodległości  – poświęcone naszemu bohaterowi  narodowemu Józefowi Hallerowi i jego Błękitnej Armi. Ciekawą historię opowiedział Pan Adam Woźniczko, który pokazał zbiór cennych, prywatnych pamiątek dotyczących zarówno generała, jak i jego rodziny. Druga grupa uczestników udała się w tym czasie na zwiedzanie kopalni ćwiczebnej „Szygarka”. Później nastąpiła zamiana grup. Następnie uczestnicy udali się na spacer po mieście i odwiedzili miejsca związane z historią Dąbrowy Górniczej, zarówno dotyczące działalności legionowej, jak i zdarzeń z II Wojny Światowej m.in. zatrzymano się w pobliżu Huty Bankowej, przy pomniku poświęconym zamordowanym przez okupanta pracownikom huty. Odwiedzono także Pałac Kultury Zagłębia i inne obiekty potrzebne do zdobycia Dąbrowskiej Odznaki Krajoznawczej. Następnie udano się na miejsce noclegu w Chruszczobrodzie. Po rozlokowaniu uczestników i po wspólnym przygotowaniu garnków z naszym specjałem regionalnym czyli pieczonek ,nastąpiła degustacja. A że apetyty i humor dopisywały zgromadzonym, biesiada trwała do późnych godzin wieczornych.. Kolega Pawlik i koledzy z Prudnika i Krakowa nie tylko grali na gitarach, ale i pięknie  śpiewali. Należy  tu podkreślić, że niepowtarzalny zapach pieczonek, długo roznosił się po okolicy. W drugim dniu Ogólnopolskiego Zlotu tj. w niedzielę 14 października 2018 załogi już od rana udały się do pobliskiego lasu na grzyby.

Po powrocie komisyjnie przeliczono zbiory przyniesione przez uczestników.

I miejsce z bardzo wysoką punktacją zajęła załoga kol. Kozerskiego, którzy zebrali w krótkim czasie mnóstwo grzybów. Po krótkim odpoczynku, przed schroniskiem odbyły się konkursy sprawnościowe, takie jak strzelanie do tarczy z łuku i wiatrówki, bule i inne. Uczestnicy rozwiązywali testy związane z ruchem drogowym, pierwszą pomocą i krajoznawcze. O godzinie 13-tej wszyscy uczestnicy Zlotu udali się na obiad.

Po obiedzie ogłoszono  wyniki rywalizacji.

I- miejsce przypadło załodze kol. Kozerskiego, natomiast 2 i 3 miejsca zajęły załogi kol. M. Rudzkiej i kol. T. Pawlika.

Nastąpiło uroczyste wręczenie pucharów, dyplomów i zdobytych przez uczestników oznak krajoznawczych. Rozdano nagrody ufundowane przez Oddział Miejski PTTK w Dąbrowie Górniczej.

W imieniu Zarządu PTTK głos zabrał Prezes Oddziału Miejskiego PTTK w Dąbrowie Górniczej kol. Piotr Targowski, który dziękując uczestnikom Zlotu zaprosił wszystkich na następne imprezy turystyczne. Za udział w imprezie podziękował także jeden z najmłodszych uczestników Wojtek Kołt z Krakowa.

Około godziny 14.30 kol. Komandor kol. M. Całka ogłosił oficjalne zamknięcie Maślaka.

Pragniemy serdecznie pozdrowić wszystkich uczestników Ogólnopolskiego Zlotu - XIX Zakończenie Sezonu Motorowego 2018 „ Z Jurajskim Maślakiem” i zapraszamy do udziału w następnych imprezach turystycznych organizowanych przez nasz DKTM Oddziału Miejskiego PTTK w Dąbrowie Górniczej.